24 Temmuz 1908 tarihinde basında sansürün kaldırılması ile demokrasi ve özgürlük yolunda önemli adım atılmıştır. 24 Temmuz günü her yıl Gazeteciler ve Basın günü olarak kutlanmaktadır. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamıştır. Günümüzde ise; çağdaş, demokratik, hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarından olan haber alma, haberleşme, fikirlerini ve düşüncelerini yayma özgürlüğünün en etkili aracı olmuştur. Basın, ülke gündemi ve kamuoyu oluşumunda büyük güce sahiptir.
Osmanlı imparatorluğu döneminde çıkmakta olan gazeteler sansür memurlarının denetiminden geçtikten sonra yayına giriyordu. 24 Temmuz 1908 tarihinde II.Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra sansüre son verilmiştir. 10 Haziran 1946 tarihinde kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Basın Günü” oluşturulması planlandı. Görüş ayrılıkları bulunduğundan birlik sağlanamadı. Sonrasında Falih Rıfkı Atay tarafından bayramın her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanılmasını karar verildi. Osmanlı Devleti’nde II. Meşrutiyet’in ilan edilişinin yıl dönümü olan 24 Temmuz günü, 115 yıldır “Basın Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
Gelişmiş ülkeler için basın en önemli unsurdur. Türk basın tarihinde sansürün kaldırılması tarihin temel taşı olaylarından birisidir. Bizlere düşen görev ise mesleğin ilkelerinden taviz vermeden, üreterek, mücadele ederek yüreğini ortaya koymaktır.
İstanbul Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adil KOÇALAN adına tüm emekçi gazete ve basın çalışanlarımızın bayramı kutlu olsun. Aydınlık yarınlara…
Haber: Ahunur YAZICI